Išči

Boris Zaplatil

SLIKAR
ROJEN: 23. april 1957

Akademski slikar Boris Zaplatil je po končani Srednji šoli za oblikovanje v Ljubljani leta 1975 deloval v ateljeju akademskega kiparja Janeza Boljke in v oblikovalskem studiu arhitekta Petra Skalarja. Leta 1982 je diplomiral na slikarskem oddelku Akademije za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorju Gustavu Gnamušu. Študij je nadaljeval na specialki, ki jo je zaključil leta 1984. V slovenski likovni prostor je vstopil v začetku osemdesetih kot pripadnik generacije 82, ki je prodorno in odmevno vnašala številne novosti, pristope in poglede. Zaznati je prehod umetniškega dela od objekta k prostoru, situaciji, razmerju in v socialni prostor. 

Zaplatilovo umetniško izražanje se razpenja med sliko in kipom, ki mu ponujata številne možnosti večplastnega izražanja, nabitega z barvno živostjo, izjemnim občutkom za detajl in kompozicijo, ob razgibani in v tretjo dimenzijo razviti površini. Živi in dela v Ljubljani. 

Leta 2016 je v založbi Galerije Žula izšla likovna knjiga Umetnik in galerist, v kateri je predstavljeno dolgoletno sodelovanje med slikarjem Zaplatilom in galeristom Petrom Žulo. Leta 2019 se je slikar v okviru Galerije Žula predstavil v prestižni švicarski galeriji Mesmer v Baslu.

Razstave v Galeriji Žula

–  Boris Zaplatil (1995)

–  Boris Zaplatil (2001)

–  Boris Zaplatil (2021)

Nagrade

–  študentska Prešernova nagrada (1981)