Išči

Oto Rimele

SLIKAR
ROJEN: 26. 9. 1962

Akademski slikar Oto Rimele je diplomiral leta 1990 na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorju Emeriku Bernardu. Je vizualni umetnik, avtor večpredstavnih prostorskih postavitev, glasbenik in univerzitetni profesor. Študijsko je potoval po Evropi, Veliki Britaniji in ZDA. Izpopolnjeval se je v ateljeju španskega slikarja in grafika Carlosa Crega v Barceloni in v pariškem ateljeju Cité Internationale des Arts (1994).

Njegov opus obsega slike, akvarele, grafike, objekte in prostorske postavitve, ukvarjal se je s scenografijo, ilustracijo, fotografijo in grafičnim oblikovanjem, pri čemer je večinoma delal za SNG Maribor. Poleg likovnega ustvarjanja objavlja tekste o likovni umetnosti. Rimele je predstavnik spiritualnega minimalizma, v zadnjih desetletjih je razvil povsem samosvoj, minimalističen, a pomensko kompleksen izrazni princip. Občinstvu se je predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Kot kitarist je deloval v skupinah Lačni Franz in Laibach. Od leta 1997 poučuje slikanje in risbo na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru, predava pa tudi na študiju Medijskih komunikacij Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. Živi in dela v Mariboru. 

Leta 2012 je v založbi Galerije Žula izšla strokovna monografija o slikarju Oto Rimeletu Duhovnost materialne odsotnosti. Rimele je šel še dlje, v svojih postavitvah je zakonitosti barvnih odsevov in senc filigransko preučil in tako ustvaril čarobne nove svetove, v katerih se prepleta materialnost z njihovo barvno osenčeno dematerializacijo.

Razstave v Galeriji Žula

–  Oto Rimele (1998)

–  Oto Rimele, Podoba in njena senca (2001)  

Nagrade

–  Glazerjeva listina (1993)

–  nagrada Prešernovega sklada (2004)