Išči

Tanja Verlak

FOTOGRAFINJA
ROJENA: 1979

Akademska fotografinja Tanja Verlak je leta 1998 maturirala na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Po maturi se je vpisala na Akademie múzických umění, Filmová a televizní fakulta – FAMU (Akademija upodabljajočih umetnosti, Fakulteta za film in televizijo) v Pragi, kjer je leta 2003 diplomirala in leta 2006 tudi magistrirala. Drugi podiplomski študij je opravila na Jawaharlal Nehru University, School of Arts and Aesthetics v New Delhiju, ki ga je zaključila leta 2009. Leta 2018 je doktorirala na Royal College of Art v Londonu. Od leta 2006 ima status umetnice. Predavala je na Univerzi na Primorskem, od leta 2012 je docentka za fotografijo na Univerzi v Mariboru. 

Med podiplomskim študijem v Indiji je predavala na univerzi Jamia Millia Islamia University – JMIU (Anwar Jamal Kidwai Mass Communication Research Center – AJK MCRC), na akademiji za fotografijo Academy for Photographic Excellence v New Delhiju, na French Institute of Design and Communications (Francoski inštitut za oblikovanje in komunikacijo) v Mumbaju, na Devi Art Foundation v Gurgaonu. Leta 2009 je kot vabljena umetnica sodelovala na International Center of Photography – ICP (Mednarodni center za fotografijo) v New Yorku.

Med bivanjem v umetniški rezidenci v Mumbaju leta 2012 je začela fotografsko delo Polnoč v Mumbaju. Na The British School at Rome (Britanska institucija v Rimu) se je leta 2014 poglobljeno ukvarjala z magijo v fotografiji.

Nagrade

–  fotografija leta (2001, 2006)